eSports zijn in een relatief korte periode, in Nederland ongeveer vanaf 2000, mateloos populair geworden onder jongeren en jongvolwassenen. In de jaren die daarop volgden is de ene na de andere competitie gelanceerd en spreken sinds een paar jaar van de eerste professionele eSporters. Er zijn tal van evenementen waar gamers samenkomen om met en tegen elkaar te spelen. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste evenementen in de wereld van eSports.
De grootste eSport evenementen ter wereld
Het aantal eSports evenementen is de afgelopen jaren wereldwijd rap gestegen. Gamen is voor het eerst sinds de uitvinding van videogames een sociale aangelegenheid geworden. Spelers spreken elkaar niet langer alleen op fora maar zoeken elkaar op tijdens evenementen en spelen in toernooien tegen elkaar. En die toernooien kunnen flinke proporties aannemen.
Op dit moment zijn er een zestal eSports evenementen die zowel qua aantallen als wat het te verdienen prijzengeld betreft tot de grootste ter wereld gerekend worden:
- League of Legends: De LoL World Championship
- DOTA2: ‘The International
- World of Warcraft: BWCS
- Hearthstone: Heroes of Warcraft: BWCS
- Halo: Halo World Championship
- Starcraft II: BWCS
Van alle eSports evenementen is League of Legends verreweg het meest populair. Het spel telt ongeveer 100 miljoen spelers wereldwijd. Ter vergelijking, de nummer twee is Defense Of The Ancients 2, beter bekend als DOTA 2 heeft ‘slechts’ 13 miljoen spelers. En hoe meer gebruikers, des te interessanter de markt wordt voor sponsoren als Red Bull en zelfs Amerikaans universiteiten en internationale voetbalclubs.
eSport evenementen in Nederland
Ook in Nederland worden steeds meer eSports evenementen gehouden die druk bezocht worden. De media begint steeds meer oog te krijgen voor de populariteit van deze evenementen. De Dutch College League wordt inmiddels zelfs al door FOX Sports uitgezonden op televisie. Andere grote eSports evenementen in Nederland zijn:
- Battlecon
- Dutch College League
- ESL One. eSports Amsterdam
- League of Legends EU, eSports Rotterdam
Deze evenementen zijn bij lange na niet zo groot als de toernooien die in de Verenigde Staten of in Zuid-Korea worden gehouden, maar toch kunnen spelers hier al gauw tussen de 50.000 en 250.000 euro aan prijzengeld winnen.
De meeste evenementen richten zich op verschillende games en er worden al gauw 40 tot 50 wedstrijden per dag gespeeld. De uitzonderingen zijn de ESL One in Amsterdam, een DOTA 2 toernooi met 250.000 euro aan prijzengeld, en de League of Legends finale in Rotterdam waar meer dan 15.000 bezoekers op af zijn gekomen.
De populariteit neemt nog altijd toe
Dat eSports populair is moge duidelijk zijn gezien de groeiende aandacht die hier vanuit het bedrijfsleven en de media aan besteed wordt. Zuid-Korea wordt een beetje als de bakermat van eSports evenementen gezien en dat blijkt ook wel aan de aandacht die het in het land krijgt. Er zijn zelfs tv zenders die grote wedstrijden live uitzenden en waarbij een commentator verslag doet van de partij.
Wereldwijd is de populariteit dusdanig toegenomen dat er een wereldwijde omzet van maar liefst 906 miljoen dollar verwacht wordt. Dat is 38% meer dan vorig jaar. En de cijfers blijven maar komen. Zo is de voorspelling dat dit bedrag in 2021 gegroeid is tot 1.6 miljard dollar. Het record voor de grootste prijzenpot staat momenteel nog op naam van het internationale DOTA 2 toernooi, The International met een bedrag van 24.8 miljoen dollar. Het winnende team strijkt hier 10.9 miljoen dollar van op.
Ook in Nederland zijn eSports aan bekendheid aan het winnen. Sterker nog, in Nederland groeit de populariteit zelfs twee keer zo hard als in de rest van Europa. In 2017 was de markt al 9.4 miljoen euro waard en dit jaar groeit die omzet nog eens met 2.1 miljoen tot 11.5 miljoen euro. Ook in 2019 is de verwachting dat deze trend zich doorzet en worden er voorzichtige schattingen van 14.5 miljoen gegeven.
Het succes van eSports is onder andere te wijten aan de grote game evenementen, maar ook kleinere competities zoals de eDivisie van FIFA groeit iedere dag met nieuwe spelers die de strijd aan gaan.